woensdag, oktober 16, 2013

Jawbone IMPLANT?

Vorig jaar was Jip (onze kat) kwijt. Na schrik, frustratie en verdriet hadden we de hoop al opgegeven. Op een goede dag ging de telefoon en hoorde ik: "Hallo mijnheer, we hebben Jip gevonden. Hij is wat afgevallen, maar hij maakt het goed." Wow! Maar goed, dit was eigenlijk heel logisch. Jip heeft een chip. Die heeft de vinder laten uitlezen en plop: hij wist van wie Jip is en waar hij woont. Als je erover nadenkt, is het eerder verbazend dat we Jip kwijt waren. Met zo'n chip zou je Jip eigenlijk moeten kunnen volgen, weten hoe vaak en ver hij loopt, wat zijn hartslag is en zijn temperatuur... en misschien nog wel meer, toch?

Jawbone UP
Zelf heb ik sinds enige tijd een Jawbone UP. Feitelijk is dat een stappenteller/slaapsensor die je om je pols draagt. En zeg nu zelf, het ziet er toch best leuk uit? Bij de Jawbone UP krijg je een app waarop je, naast je stappen en slaap, je stemming en je voedsel kunt registreren. Ook kun je gegevens van je Jawbone UP combineren met gegevens uit andere apps. Ik heb RunKeeper en myGarmin gekoppeld.

Primair ben ik natuurlijk gewoon een gadgeteer en vind ik dit soort ontwikkelingen razend interessant. Maar ik heb ook een semiprofessioneel argument om een Jawbone UP te dragen. Ik wil namelijk weten hoe toegankelijk zo'n ding is. Het zou namelijk zomaar kunnen dat een cliĆ«nt van een zorgverlener (zoals mijn werkgever) in zijn zorgproces baat heeft bij de informatie die eruit komt. 

Mijn conclusie is dat vooral de automatisch geregistreerde gegevens werkbaar zijn. Een stemming invoeren is nog redelijk te doen. Het opzoeken en registreren van voeding is nagenoeg onmogelijk consequent te doen. Bij mij rijst daarom de vraag wat we allemaal nog meer automatisch kunnen meten via een sieraad.

Kinderschoenen
De ontwikkelingen gaan razend snel en staan in mijn optiek nog enorm in de kinderschoenen. Vooral sporters zijn hier al langer mee bezig. Zelf gebruik ik mijn smartphone al jaren als sporttracker. Voor fietsen Ik heb een Garmin Edge 500 met HR en Cadans en voor hardlopen een Nike Triax C3 hartslaghorloge. Kortom, aan apparaten geen gebrek, maar die beperken zich wel tot de momenten dat ik toch al actief ben. De Jawbone UP meet je werkelijke beweegpatroon.

Even terugkomend op Jip: die chip is zo gek nog niet. Heb je helemaal geen last van en als hij inderdaad je gezondheid in de gaten kan houden... Is de volgende stap een Jawbone IMPLANT? Nee, dat gaat wat ver lijkt me... Maar toch, naast de meetwaarden die mijn Jawbone UP mij levert en het sieraad dat het is, maakt hij mij bewust van mijn beweeg- en slaappatroon. Is dat voor velen van ons niet al winst? En dat wordt alleen nog maar mooier en beter...!



Deze blog verscheen eerder op digitalezorggids.nl: http://www.digitalezorggids.nl/blog/jawbone-implant

Geen opmerkingen: